ARTHROFLL LIQUID czy ARTHROFILL TABLETKI – naturalny i efektywny skład

ARTHROFILL LIQUID

+ KWAS HIALURONOWY

Kwas hialuronowy to naturalna, endogenna substancja występująca przede wszystkim w stawach i tkance łącznej. W połączeniu z wodą kwas hialuronowy tworzy lepki żel. Dzięki temu kwas hialuronowy jest idealny do magazynowania wody w organizmie oraz jako lubrykant. Kwas hialuronowy jest ważnym składnikiem skóry, błon śluzowych, mazi stawowej i ciała szklistego oka. Tutaj dowiesz się wszystkiego o funkcjach, jakie spełnia kwas hialuronowy w organizmie człowieka.

+ EKSTRAKT Z BORÓWKI

Bogactwo składników. Borówka ma między innymi wiele polifenoli. Należą do nich flawonoidy i kwasy fenolowe, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka i zapobiegać szkodliwym chorobom sercowo-naczyniowym. Borówka zawiera również wiele minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez i potas. Garbniki zawarte w borówce łączą białka i mają działanie odwadniające, hemostatyczne i uspokajające. Ma również duże ilości witamin C, A, B, E i beta-karotenu. Potwierdzono, że jagoda ma właściwości przeciwbakteryjne i zapobiega przyczepianiu się bakterii do ludzkich komórek.

+ MIEDŹ

Miedź jest niezbędna do tworzenia nowej tkanki łącznej, działa przeciwzapalnie i dlatego może przyczynić się do zmniejszenia zapalenia stawów. Miedź odgrywa również ważną rolę w metabolizmie żelaza. Dobrym źródłem miedzi są ryby, orzechy, kakao, kawa i herbata.

+ MANGAN

Mangan to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiada także za mocne kości. Ponadto wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną. Do budowy kolagenu potrzebny jest mangan wraz z wapniem i cynkiem, który stymuluje tworzenie nowej kości.

+ CYNK

Cynk to jeden z mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Systemowo cynk reguluje pracę układu krążenia – pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega żylakom. Pierwiastek działa również korzystnie na układ immunologiczny, kości, a także wspomaga leczenie reumatyzmu.

+ WITAMINA C

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest najbardziej znaną ze wszystkich witamin. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, który może być zwłaszcza osłabiony  po forsownych biegach i innych treningach. Jako przeciwutleniacz, witamina C działa szczególnie dobrze razem z witaminą E w celu ochrony komórek. Ponieważ bierze udział w różnych procesach metabolicznych, witamina C jest również potrzebna do utrzymania kości i tkanki podporowej. Szczególnie duża ilość witaminy C występuje w czerwonej papryce; nawet bardziej niż pomarańcze. Innymi wspaniałymi źródłami witaminy C są kiwi, zielone warzywa liściaste, pietruszka, owoce cytrusowe, owoce róży, porzeczki i jabłka.

ARTHROFILL TABLETKI

+ OMUŁEK ZIELONOWARGOWY

Stosowanie wyciągu z omułka zielonowargowego redukuje między innymi symptomy zwyrodnienia stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, wpływa na ich zwiększoną ruchomość, działa przeciwzapalnie, uśmierza ból mięśni i obrzęk. Wyciąg jest wykorzystywany także w profilaktyce osteoporozy i leczeniu astmy. Pomaga w regeneracji stawów codziennie narażonych na obciążenia związane z wykonywaniem wszelakich aktywności, uprawianiem sportów, niekiedy pracą fizyczną, nadwagą i otyłością. Wspiera powrót do sprawności po przebyciu urazów mechanicznych i chorób stawów.

+ METHYLSULFONYLMETHAN (MSM)

Metylosulfonylometan (MSM) jest naturalnie występującym związkiem siarki organicznej o szerokim spektrum aktywności biologicznej, który cieszy się obecnie dużym zainteresowaniem entuzjastów zdrowego stylu życia, specjalistów medycyny komplementarnej i alternatywnej, jak również sportowców zawodowych i amatorów. Wyniki kilku badań naukowych z udziałem osób aktywnych fizycznie, głównie biegaczy i ludzi trenujących siłowo wykazały, że przyjmowanie MSM może przyczyniać się do zmniejszenia stężenia markerów uszkodzenia mięśni szkieletowych, jak również markerów stanu zapalnego, co niewątpliwie korzystnie wpływa na poprawę procesów po wysiłkowej odnowy biologicznej organizmu. 

+ L-METIONINA

Metionina należy do grupy aminokwasów egzogennych tj. niezbędnych dla człowieka, który zawiera m.in. siarkę i służy przede wszystkim do translacji, czyli syntezy białek, co więcej należy podkreślić, że jest pierwszym przyłączanym aminokwasem podczas procesu budowy łańcucha polipeptydowego. Niedobór L-metioniny może zatem, oprócz licznych zaburzeń metabolicznych, prowadzić również do choroby zwyrodnieniowej stawów.
Naukowcy odkryli, że chrząstka pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów zawiera tylko około jednej trzeciej ilości siarki u zdrowych ludzi. Liczne badania pokazują, że celowe podawanie L-metioniny może złagodzić ból stawów. Dzienne zapotrzebowanie na aminokwas może się znacznie różnić u różnych osób. U dorosłych wynosi od 5 do 13 miligramów na kilogram masy ciała. W indywidualnych przypadkach, na przykład gdy w diecie nie ma drugiego aminokwasu zawierającego siarkę, cysteiny, dzienne zapotrzebowanie może wzrosnąć do 21 miligramów na kilogram masy ciała.


SIARCZAN GLUKOZAMINY

Siarczan glukozaminy jest naturalnym składnikiem substancji międzykomórkowej chrząstki i tzw. mazi stawowej. Sama glukozamina występuje w owocach morza: krewetki, kraby, raki. Siarczan glukozaminy jest łatwo przyswajalny przez tkankę kostną i chrzęstną. Ułatwia wbudowanie siarki w strukturę chrząstki. Dodatkowo glukozamina zatrzymuje wodę w tkankach łącznych, co daję giętkość i sprężystość. Siarczan glukozaminy nie jest glikozaminoglikanem, lecz prekursorem syntezy glikozaminoglikanów. Glikozaminoglikany stanowią konstrukcję nośną dla kolagenu. W warunkach prawidłowych glukozamina powstaje z glukozy, a produktem pośrednim jest glukozo-6-fosforan. Utworzona glukozamina ulega dalszym przemianom, prowadzącym do syntezy glikozaminoglikanów. Podanie egzogennej glukozaminy pozwala na pominięcie wczesnych etapów syntezy tej substancji, co jest o tyle ważne, że są one hamowane przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (potocznie większość żeli przeciwbólowych).

+ WITAMINA E

Witamina E (zwana również tokoferolem) jest najskuteczniejszym przeciwutleniaczem witamin i służy do ochrony organizmu przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają tkanki. Witamina E zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i poprawia wydolność biegową. Ponadto witamina E uzupełnia się bardzo dobrze w swoich pozytywnych właściwościach chroniących komórki z witaminą C. Witamina E chroni zewnętrzną część komórki, witamina C wewnętrzną część. Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i dlatego znajduje się szczególnie w orzechach, awokado, pestkach i ich olejach, czyli w prawie wszystkich tłustych produktach roślinnych.

+ WITAMINA B6

Witamina B6 jest ważną witaminą dla biegaczy i wszystkich innych sportowców, ponieważ umożliwia restrukturyzację i budowę białek. Oznacza to więcej mięśni i lepszy przebieg. Witamina B6, jako ważny koenzym w metabolizmie aminokwasów, odgrywa decydującą rolę w budowie i przemianie białek. Witamina B6 znajduje się w wielu produktach spożywczych m.in. orzechach włoskich, rybach, surowych owocach i warzywach, bananach, ziemniakach i piwie.

+ WITAMINA B12

Witamina B12 bierze udział w dwóch reakcjach biochemicznych zachodzących w organizmie: rozpadzie aminokwasu homocysteiny i przemianie kwasu metylomalonowego. Mówiąc prościej, witamina B12 odgrywa ważną rolę w podziale komórek, tworzeniu się krwi i funkcjonowaniu układu nerwowego. Większość pokarmów pochodzenia zwierzęcego zawiera dużo witaminy B12. Możliwe bardzo niskie występowanie w warzywach korzeniowych i bulwiastych, a także w sfermentowanej żywności, takiej jak piwo, kiszona kapusta i fermentowane produkty sojowe, nie jest wystarczające, aby wnieść znaczący wkład w dostarczanie witaminy B12.

SELEN

Selen jako przeciwutleniacz, pierwiastek śladowy selen wiąże przede wszystkim wolne rodniki tlenowe, a tym samym chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Białko zwierzęce i roślinne jest dobrym źródłem selenu. Szczególnie bogate w selen jest mięso i ryby, zboża, orzechy i rośliny strączkowe oraz borowiki. Dodatkowo zaleca się spożywanie pokarmów o dużej zawartości witamin A, C i E, gdyż poprawiają one przyswajalność selenu w organizmie.

+ WAPŃ

Wapń jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej. Bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi i przekazywaniu bodźców nerwowo–mięśniowych. Odpowiedni jego poziom jest niezbędny do utrzymania równowagi elektrolitowej, utrzymania maksymalnego napięcia i pobudliwości mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego. Dlatego tak ważne jest dbanie w swojej diecie o produkty bogate w wapń.

+ BIOTYNA

Biotyna bierze udział w licznych procesach metabolicznych. Brak biotyny prowadzi do uszkodzenia tkanki łącznej. Biotyna znajduje się przede wszystkim w szpinaku, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. Bądź ostrożny podczas przygotowywania, jak wszystkie witaminy z grupy B, biotyna jest również wrażliwa na ciepło i lepiej znosi gotowanie na parze niż długie gotowanie.



UDOSTĘPNIJ NA SOCIAL MEDIA

Facebook
Twitter
Pinterest